باداب سورت و پاموکاله در آنتالیای ترکیه هر دو جزء نادرترین حوضچههای آب شور جهان هستند، اما قوانین نگهداری آپوموکاله کجا و حفاظت از باداب سورت کجا.
شش ماه ورود به این حوضچهها را ممنوع کردند، اما انگار فایدهای نداشت و مجبور شدند دسترسی به آن را دوباره آزاد کنند، چون انگار نه انگار ممنوعیتی حاکم شده بود. حرف از باداب سورت است، دومین چشمه پلکانی تراورتنی آب شور جهان که نسبت به رقیب آهکیاش در جنوب غربی ترکیه، اوضاع چندان خوبی ندارد، البته نه از منظر جاذبه، بلکه از نظر حفاظت.
در هر دو محدودیتی برای ورود به حوضچهها وجود ندارد، اما آنجا میدانند نباید با کفش وارد شوند و اینجا با کفش که چه عرض کنم، اصرار دارند با کامیون و تریلی و دوچرخه وارد حوضچههایش شوند.
پاموکاله که قَلعه سپیدپنبهای خوانده میشود، در جنوب غرب ترکیه است و دو ساعت با آنتالیا فاصله دارد. در تمام آژانسهای ترکیه سفر به این مکان حتما پیشنهاد میشود. نرخ تورهای آن نیز در دسته ارزانها نیست، اما مسافران به محض آنکه میشنوند قرار است در این سفر تنی به چشمههای آب گرم با خاصیت شفابخش بسپارند، حتما راهی آنجا میشوند. مشتاقان قلعه سپید کمتر از حوضچههای سرخ و نارنجی بادابسورت نیستند، اما قوانین ورود به آن به نسبت سختتر است.
در اطراف پاموکاله پیش از آن که ثبت جهانی شود، هتل و جادهای در دامنه کوه ساخته شده بود که البته این بلا هنوز بر سر بادابسورت ایران نازل نشده است. آن زمان تردد موتور و دوچرخه اطراف حوضچههای پاموکاله آزاد بود، آن چنانکه بادابسورت همچنان شاهد بدتر از آن است، اما بعد از آن که این حوضچههای آب شور در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدند، شرایط حفاظتی و قوانین تردد تغییر کرد، تا آنجا که تمام هتلهای ساخته شده در نزدیکی حوضچهها، تخریب و تردد وسایل نقلیه در محدوده آن ممنوع شد.
حدود یک دهه است قوانین سختگیرانهای برای حفظ بقای این پدیده شگفتانگیز اعمال میشود. ورود به حوضچهها با کفش و راه رفتن روی پلکانهای جوانتر و شکنندهتر، ممنوع است. این تذکر مدام داده میشود که اینجا یک سایت جهانی است و باید قوانین آن رعایت شود.
بنابر اظهارات گردشگرانی که به پاموکاله رفتهاند، ماموران زیادی در مسیر منتهی به حوضچهها که در ارتفاع واقع شده و همچنین در حریم آن، مستقر هستند. با این حال ورود به حوضچهها با حفظ ضوابط، ممنوعیتی ندارد. باور دیرینه مردم بر آن است که حمام کردن در این حوضچهها خاصیت شفابخشی دارد.
این مکان علاوه بر اینکه توسط دولت ترکیه حفاظت میشود، در فهرست آثار طبیعی اروپا ثبت شده و اتحادیه اروپا سالانه بودجهای برای حفاظت از این منطقه در نظر میگیرد.
سرنوشت حوضچه نادر در ایران، اما به گونهای دیگر رقم خورده است. تملک اراضی بادابسورت در استان مازندران با اداره منابع طبیعی است، اما حفاظت از آن به عهده اداره میراث فرهنگی و گردشگری این استان گذاشته شده که در آخرین تصمیم حفاظتی نیز ورود بازدیدکنندگان به آن برای شش ماه ممنوع شد که به ادعای محلیها و راهنمایان تور، این دستور چندان جدی گرفته نشد.
مسؤولان گردشگری استان مازندران راه نجات بادابسورت را واگذاری تملک آن از اداره منابع طبیعی به میراث فرهنگی میدانند، چون معتقدند اگر پروسه واگذاری بادابسورت کامل شود، تغییرات مثبتی اتفاق خواهد افتاد. سرمایهگذاری تعیین میشود که مسیر دسترسی و امکانات رفاهی و بهداشتی لازم را ایجاد و راهنما و نگهبان مستقر میکند و کمپ اقامتی میسازد.
توضیح مختصر در مورد پاموکاله
پاموکاله (Pamukkale) در جنوب غربی ترکیه و دو ساعتی شهر آنتالیا در استان دنیزلی (Denizli)در منطقه ای کوهستانی و در فاصله ای اندک از دریای مدیترانه واقع شده است. این منطقه علاوه بر اینکه توسط دولت ترکیه حفاظت می شود جزء آثار طبیعی اروپا نیز به ثبت رسیده و سالانه بودجه ای نیز از طرف اتحادیه حمایت از آثار تاریخی فرهنگی و طبیعی اروپا برای حفظ این اثر تاریخی فرهنگی و طبیعی اروپا برای حفظ این اثر تخصیص می یابد.
پاموکاله ، اولین چشمه آب شور جهان از شگفتی های بسیار عجیب است.آب های کالیسوس با حرارت 35 درجه از ارتفاع 100 متری فرو می ریزند و استخرهای بزرگ و متعددی را تشکیل می دهند، آب روح معماری این تشعشعات زیبا بوده و این مکان بنام قصر پنبه ای مشهور شده است.
پاموکاله یا پاموککاله دارای سنگ آهک متخلخل تراورتن است و آب روان باعث تهنشین شدن کانیهای کربناتی به صورت ایوانهای مطبق در این ناحیه شدهاست. پاموکاله در منطقه دریای اژه و دره رودخانه مَندَرَس واقع شدهاست که در بیشتر فصول سال آب و هوایی معتدل دارد
استخرهای آب گرم این ناحیه خواص درمانی نیز دارند. مردم هزاران سال است اعتقاد دارند حمام کردن در این استخرها خاصیت شفابخش دارد و قدمت آنها به زمان رم باستان می رسد و به همین دلیل باقیمانده شهر تاریخی هیراپولیس (hlerapolis) که نام قدیمی پاموکاله بوده است نیز در نزدیکی محل چشمه قرار دارد و دولت ترکیه آن را به شکل موزه درآورده است .
تصاویری از پاموکاله
بیایید با هم در حفظ میراث کشورمان سهیم باشیم